• pres2
  • AID_Maalberg_14_LOW
  • AID_Maalberg_03_LOW
  • pres3
  • pres4
  • Het project maalberg maakt deel uit van een minimasterplan in Malle en omvat een nieuwbouw meergezinswoning, een commercieel gelijkvloers, 14 woongelegenheden, een ondergrondse parkeerkelder voor 35 wagens en bovengrondse groene parking voor 19 wagens, na afbraak van de bestaande gebouwen.

    Als rode draad doorheen dit project is het zoeken naar een evenwicht tussen het realiseren van bruikbare en werkbare commerciële ruimte, het wonen op de verdiepingen, het parkeren en de groenelementen en dit in een stedenbouwkundig en architecturaal boeiend geheel. Door middel van een centrale doorgang, kan er niet alleen circulatie ontstaan met de achterliggende parking, maar is er ook de mogelijkheid om de commerciële ruimtes van voldoende licht te voorzien over de volledige diepte van het gebouw. De doorgang verloopt als een kronkelende lijn met centraal een ovaalvormige patio met krentenboom. Beide elementen zorgen ervoor dat de snelheid van het verkeer sterk afgeremd worden en dat de doorgang een boeiende belevingswaarde krijgt. Rondom de boom wordt een bank en fietsenstalling geconcipieerd. Dit groen-element is van alle zijden zichtbaar en geeft de doorgang extra leven en is tevens een plek om even uit te rusten. In het linkergedeelte vestigt zich een apotheek.

    Naar materiaalgebruik toe wordt het project uitgewerkt met streekeigen, duurzame materialen. Voor het gevelmetselwerk wordt een roodbruine gevelsteen aangewend. Het buitenschrijnwerk is in donkerkleurige aluminium voorzien, de daken worden bekleed met een blauw gesmoorde boomse dakpan en de regenwaterafvoer is in zink. De gevels zijn opgebouwd uit duidelijke horizontale accenten in gladde prefabbeton, wat ook terugkomt in de plint. Deze materialen zijn natuurlijk, eerlijk, duurzaam en verouderen op een mooie wijze. De patio, het groendak en de gehele parking zal na realisatie van de bouwwerken aangelegd en beplant worden, zodat een harmonieus geheel ontstaat, wat zich naadloos in zijn bestaande omgeving inpast.

    Westmalle | 2014

Maalberg