aid-logo-1588061136

Brewery Site Meer

Het terugbrengen van de korrelgrootte van het dorpse weefsel is de basis van het ontwerp.

De wand van de Meerse weg wordt afgewerkt en omgeplooid en creëert zo een doorzicht op het landschap in de diepte. ‘De Brouwerij’ markeert, als solitair volume op de hoek, een bijzonder moment in het straatbeeld en refereert in zijn architecturale expressie naar de ambachtelijke activiteit, die hier eerder geweest is.

Met ruimte voor grondgebonden woningen achteraan op de site, vindt een mooie mix van jonge en oudere bewoners hier een thuis.

Subtiel inpassen en een thuis creëren zijn de ambities van dit project. Met kleine gebaren zoekt het naar een architectuur op maat van het dorp.

Zo geven gebruik van een lokale baksteen en het voortzetten van de aansluitende kroonlijsthoogte iets vertrouwds aan de straatwand. Metselwerkdetails en een bijzondere erker voegen er dan weer eigentijdsheid aan toe.

Dieper liggend, maakt de inkom het moment van thuiskomen persoonlijker en nodigt hij uit om even met de buren te blijven praten.

De Brouwerij gaat nog een stapje verder. Achter de voordeur bevindt zich een ruime hal. Met een kasseibestrating, een betonnen trap en veel bovenlicht, is het een binnen-buitenruimte die de bewoners van de verschillende verdiepingen verbindt, refererend naar de ruimtelijkheid van een brouwzaal.  De zithoek met open haard op het gelijkvloers, nodigt uit om even tijd te nemen: je post bekijken, de krant lezen of gewoon een praatje te maken over de gebeurtenissen van de dag. In december staat hier een gigantische kerstboom.

De variatie aan indelingen, groottes en oriëntaties, met terras of wintertuin, zorgt voor woonkwaliteit naar ieders wens.

Terwijl wonen op het gelijkvloers het dorpse karakter benadrukt, dragen de commerciële activiteiten aan de straatzijde, in de plint van de Brouwerij, bij aan de economische vitaliteit van het dorp.

In haar aandacht voor samen wonen en dorp maken, probeert dit project op een bescheiden manier, het meervoudig wonen in Meer elegant in te passen. 

collectief / Commercial

Location: Meer

Year: 2015

Photography: Emma Van Zundert / Zeger Dox