aid-logo-1588061136

Cohousing Vlimmeren

Het co-housingproject in Vlimmeren en het specifieke perceel vragen om een uitdagende vormgeving. Het driehoekig perceel gaf de mogelijkheid de zes woningen als één geheel te ontwerpen, allen gericht naar een centraal binnenplein met rondomrond een grote gemeenschappelijke tuin. Daar waar aan het plein veel interactie ontstaat – zowel de inkom als de keuken is gericht op het plein - geeft de tuin romdom ruimte voor beslotenheid. Door de woningen enerzijds rug aan rug en anderszijds 120° gedraaid te plaatsen hebben ze allen maximale privacy en zicht op de tuin. Een eigen overdekt terras geeft elke eenheid een private en meer intieme buitenplek. Tussen de woningen in bevinden zich een aantal tuin-fiets bergingen en een lift die toegang geeft tot de ondergrondse parking.

De gebouwen worden allen opgetrokken in een houtskeletstructuur met houten schrijnwerk. Er wordt gekozen om zowel woningen als tuinbergingen, gevel en dak met één materiaal te bekleden: een donkerrode geglazuurde tegelpan. Het donkerrode contrasteerd met het groen van de tuin rondom de woningen en het geglazuurde geeft dan weer een mooie reflectie van de beplanting.

De oorspronkelijke woning op het perceel huisvestte een diamantslijpatelier, de vormentaal en ‘gepolijste’ materialisatie is ook een knipoog naar deze vervlogen tijden.

collectief