aid-logo-1588061136

Driezen

Wandelend door onze dorpen en stadjes kom je af en toe bijzondere plekken tegen… De Driezenstraat in Turnhout is zo een verborgen parel. Pal in het centrum, op een boogscheut van de kerk en het centrale marktplein, in de oksel van de winkelstraat, met charmante rijwoningen en hier en daar een appartementsgebouw zijn het vooral de monumentale bomen en het weelderige groen van de aanliggende private tuinen op het einde van het straatje die dit een bijzonder moment maken.  

Het project bestaat uit een ‘villa’, ensemble van 8 woongelegenheden, en een grondgebonden stadswoning. De volumes knikken en plooien om de zichten op het groen en de kerktoren in de verte, te maximaliseren, voor de bewoner én de toevallige passant.  De straatgevels blijven slank en passen zich zo in het ritme van de aansluitende woningen in.

De tuinmuur bevestigt de historische dries én de typologie van de stadsvilla. De poortopeningen geven toegang tot achterliggende groene kamers als overgangsplekken/stedelijke drempels tussen publiek en privé.

Bij het ontwerpen van dit project is bijzondere aandacht uitgegaan naar de scenografie van de stedelijke beleving, wandelend door de Driezenstraat naar en ontsnappend aan de drukte van het centrum. 


Teruggrijpend naar klassieke typologieën als de tuinmuur, de stadsvilla, de woningenrij en de voortuin probeert het ensemble een groene plek in de stad te bewaren en opnieuw te interpreteren.

Het nieuwe project vervangt de bestaande 2 lagige eengezinswoning en zoekt zo naar verdichting in de stad. Door het kruisvormige van het grondplan lijkt de nieuwe ‘villa’ een versmelting van 4 stadswoningen, met ieder een eigen kopgevel.

Alle monumentale bomen en waardevolle beplanting in de tuin worden bewaard.

De gevels krijgen een lichtkleurige kaleibezetting, natuurkleurig houten schrijnwerk en een plint uit natuursteen. Met deze pure materialen en een eenvoudige detaillering probeert het volume zich ‘stil’ in te passen op deze plek.

Diezelfde eenvoud wordt doorgetrokken in de structuur: geen dragende binnenmuren en grote verdiepingshoogte geven het gebouwde volume een grote flexibel en aanpasbaarheid voor de toekomst. Vanzelfsprekend is er veel aandacht voor de omgevingsvriendelijkheid van de gebruikte materialen en technieken.

Locatie: Turnhout

Jaar: 2021

Fotografie: /

Visualisaties: InFunctieVan