aid-logo-1588061136

Waregem

De site Goed te Beaulieu heeft iets uniek. Los van het feit dat het beschermd erfgoed is en de architecturale waarde ook effectief zwart op wit geschreven staat, brengt een bezoek aan de site allerlei emoties teweeg. Het groene polderlandschap langs de Leie laat weinig onberoerd. Maar dat is op zich niet wat deze site uniek maakt. De oude Frankische site met zijn zes gebouwen rond een centraal erf komt men niet vaak tegen. Alleszins niet in vrij ongeschonden toestand zoals deze hier te vinden is.

De gebouwen omarmen de bezoeker, net als de open ruimte waar ze rond genesteld staan. Tussen de gebouwen door verschijnen flarden van het omringende landschap die een glimp geven van de weidsheid waarvoor de gebouwen bescherming bieden. Veilig en open tegelijkertijd. Maar vooral traag. Het Goed te Beaulieu doet vertragen. Een kwaliteit die in de huidige, gehaaste samenleving meer en meer verliezen.

Het nieuwe programma dat de bouwheer op de site wil implementeren, is bemoedigend . Geen exclusieve programma’s voor de happy few, zoals waarschijnlijk ook heel goed te integreren valt. Wel een traag café, een plek die de mens centraal zet. Net als de site doet het project dat hier zijn plek zal vinden, vertragen. Hier kan iedereen op zijn eigen ritme werken, wonen, vertoeven of deelnemen.

We zien geen meerwaarde om iets toe te voegen, het zou eerder afbreuk doen op het bestaande. Mede om die reden is de eerste en enige te verantwoorden stap om te onderzoeken of het nieuwe programma in de bestaande structuren past. Er is niets duurzamer dan niet bouwen. Kunnen we het opgelegde programma van eisen organiseren in de gebouwen die vandaag op de site te vinden zijn, zonder de functionaliteit uit het oog te verliezen? We denken van wel.

Het plan dat we hier voorleggen, beantwoordt aan de meest prangende vragen op vlak van programma, erfgoed en budget. Het combineert het gegeven programma met het maximaal conserveren/restaureren van de bestaande gebouwen, binnen het beschikbare budget. De gebouwen blijven langs de buitenzijde integraal behouden en er worden geen storende of visueel impactvolle toevoegingen gedaan. Het gesloten karakter van de gebouwen, hetgeen integraal deel uitmaakt van de erfgoedwaarden, blijft in het voorliggend ontwerp behouden. Daarnaast heeft het ook nog ruimte voor uitbreiding.

publiek

fase: wedstrijd

Jaar: 2024

Locatie: Waregem

i.s.m. Erfgoed en Visie, Jan Minne, Sensible Atelier, Four Mind, Atelier Bau