aid-logo-1588061136

woning VZ B

De woning werd gebouwd in de jaren 60 door Lou Jansen en Rudi Schiltz. Ze waren mee grondleggers van de architectuurstrekking die later ‘De Turnhoutse School’ * zou genoemd worden. Inspiratie vonden ze in de ambachtelijke traditie van de Scandinavische architectuur. Er zijn bijzonder veel gelijkenissen met de privéwoning van architect Poul Kjaerholm (CPH, Denemarken). Het grondplan is een raster van bakstenen kolommen 60x60 met telkens een overspanning ertussen bepaald door een houten balkenlaag. In 2004 werd de woning door AIDarchitecten gerestaureerd en uitgebreid met een 'kinderpaviljoen'. De Eternit bekleding werd vervangen door natuurlijke cederplanken en de kunststoffen dakranden werden in lood uitgevoerd. Een maatwerk glazen koepel werd tevens toegevoegd over een bestaande open patio om de beperkte binnenruimte door een tussenruimte met de tuin te verbinden. 

De architectuur is als een brute bouwdoos, het interieur is een fijne puzzel die erin past. Voor de restauratie en inrichting werd er gekozen voor natuurlijke en lichte materialen. De open keuken vormt het kloppend hart van de woning. De doordachte verhoudingen en het rasterpatroon van de kolommen geeft de woning bezorgt de woning een natuurlijke ritmiek en een rustige uitstraling. 

Over de Turnhoutse school: 

De hier aangehaalde werken zijn niet de enige welke mij tot het bestaan van een streekeigen hedendaagse architectuur rond Turnhout deden besluiten. Beïnvloed door het uitstekend werk van Vanhout en Schellekens en dit van hun confraters Neefs, Jansen en Wauters gaan nog enkelen de boven aangeduide weg en vormt zich een publiek dat in deze ‘stijl’ van bouwen een steungevende achtergrond vindt voor zijn stijl van leven. Steungeven wil zeggen, bevrijdend uit de lelijkheid, voortstuwend naar een schoner morgen. Wat te Turnhout te zien is, bewijst de blijvende noodzaak van persoonlijkheid en streekgebondenheid in een bouw-kunst, die zich allengs bewust organisch zal inschakelen in het geheel van het menselijke en kosmische gebeuren. (inleiding Renaat Braem van zijn artikel in Openbaar Kunstbezit van 1976) uit Architectuur in de golden sixties, De Turnhoutse School - Yves DE Bont & Francis Strauven - uitgave Ar-tur 

individueel

Locatie: Malle

Jaar: 2004 - 2005

Fotografie: Jo Pauwels