aid-logo-1588061136

Alfons Smet Residenties

Er wordt in dit project radicaal gebroken met de klassieke opbouw van een woonzorgproject om plaats te maken voor een bundeling van intrigerende tegenstrijdigheden. Zo vormt de rode draad doorheen het concept het streven naar een plek waar oud en jong zich thuis voelt, waar rust en activiteit een harmonieus geheel vormen en waar welzijn, zorg, wooncomfort en natuur samengaan in een hedendaagse warme architectuur.

Door de gunstige oriëntatie van het terrein ontstaat een langwerpig volume evenwijdig met de straat. Het gebouw maakt een slingerbeweging en sluit hierdoor mooi aan bij de omgevende bebouwing.

De indeling van het project wordt eveneens bepaald door deze golvende vormgeving. De circulatie varieert in breedte en draait zicht voortdurend naar een nieuw

gezichtsveld, zodat de dikwijls steriele, monotone sfeer plaatsmaakt voor boeiende perspectieven en inspirerende ruimtes.

De flats worden ruimtelijk en open gehouden. Elke flat heeft tevens een inpandig terras. De groene omgeving wordt zodoende maximaal in de individuele woningen geïntegreerd.

De innovatieve bouwwijze en de materialen zijn zorgvuldig gekozen met het oog op duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid. De inspringende verdiepingen bieden ruimte voor groendaken waardoor de verbondenheid ‘met de aarde&natuur’ benadrukt wordt.

Genomineerd voor de Belgische Architectuurprijs 2015.

collectief

Locatie: Dessel

Jaar: 2010 - 2013

Fotografie: LucidLucid