aid-logo-1588061136

Den Bonten Os

Het inbreidingsproject “Den Bonten Os” situeert zich in het midden van de dorpskern van Westmalle, centraal in het commercieel hart. De naam grijpt terug naar het staminee/café dat hier tussen 1935 en 1980 was gevestigd. Voor de ganse site werd een masterplan ontwikkeld dat aansluit op het structuurplan van de gemeente. Dit plan voorziet in een eerste fase een bebouwing aan de straatzijde, een groene bufferparking parallel aan de straat en een gebouw in het ruime binnengebied. Om een hogere verdichtingsgraad te bekomen, werd er getracht te streven naar een beperkte voetafdruk met meer bouwlagen alsook het behoud van zoveel mogelijk open, groene ruimte.

Gezien de zuidgerichte voorgevel langsheen een vrij drukke weg gelegen is, voorzien we de appartementen van een buitenruimte in de vorm van een loggia, een inpandig terras dat naar eigen wens afgesloten kan worden door een glazen harmonicawand. Deze loggia’s wisselen af met licht uitspringende erkers, zodoende er een spel ontstaat tussen teruggetrokken en uitstekende ruimte. 

Daarnaast worden in de verspringingen plantenbakken voorzien, die zorgen ervoor dat de gevel wat kan “vergroenen”.

Het binnengebied tussen beide gebouwen wordt als een plein aangelegd, omringd door groenzones, zodat het een “groene kamer” ontstaat. Op dit plein is er de mogelijkheid om wagens te parkeren, weliswaar in het kader van bezoeker, hetzij voor de commerciële ruimten, hetzij voor de bewoners. Het is belangrijk dat de toekomstige bewoners optimaal kunnen genieten van hun nieuwe woonsten en omgeving. Het verhogen van de “pretfactor” in dergelijke nieuwe projecten is dan ook van groot belang. Vooral de ruime doorgang, de grote open ruimte tussen de gebouwen, een combinatie van parkeren en groen, de achtergelegen gemeenschappelijke tuin met kippenhok, het bouwen van een klusruimte met wasplaats voor fietsen en auto’s, het plaatsen van zitbanken, het ter beschikking stellen van gemeenschappelijke (elektrische)deelfietsen zullen ongetwijfeld een meerwaarde betekenen voor dit project en de samenhorigheid van de bewoners.

collectief / commercieel

Locatie: Westmalle

Jaar: 2018 - 2019

Visualisaties: Infunctievan