aid-logo-1588061136

Hoek

Het volume kent door zijn specifieke vorm geen voor- of achterkant. Het richt zich naar het kruispunt in het algemeen. De trappenkoker werkt als campanile en biedt oriëntatie. 

Er is gestreeft naar een sober volume, welk zich inpast in de nieuwe groene omgeving die op het terrein voorzien wordt. Het volume wordt deels verdiept en biedt op het gelijkvloers ruimte voor de nodige parkeerplaatsen en de toegang tot de gezamelijke trappenhal. Het parkeerniveau werd zeer bewust niet volledig onder de grond voorzien om de ruimte van daglicht te voorzien en er op die manier een aangename plek van te maken. Op niveau 1 tot 3 bevinden zich 4 ruime éénslaapkamerappartementen en 1 tweeslaapkamerappartement. Terrassen die rondom rond het gebouw lopen geven de mogelijkheid verdiepingshoge raampartijen te voorzien voor maximaal licht en zicht. Op niveau 1 en 2 blijft de terrasdiepte beperkt maar zorgt een inham telkens voor een ruimere zitplek. Het appartement op de bovenste verdieping springt een heel stuk terug en biedt op die manier een groot terras rondom het appartement.   

Het gebouw wordt qua materialisatie enerzijds voorzien in hout (rond gedeelte) en baksteen (traphal). CLT platen van de terrassen blijven in het zicht en verraden de achterliggende structuur. De ronde gevels worden afgewerkt met donker gebeitste houten invulpanelen, afgewisseld met opgaande glazen delen. De gevel van het gelijkvloers wordt afgewerkt met een alternerende lattenstructuur die enerzijds mee de borstwring vormt van het terras op niveau +1 en anderzijds ter hoogte van de zone die inkijk geeft op de buren tot niveau +2 wordt doorgetrokken. Fijne stalen balustrades worden op niveau +2 en +3 voorzien. 

Een grote gemeenschappelijke tuin op het gelijkvloers wordt afgeschermd van de drukte van de Antwerpsesteenweg door een bakstenen muur en een grote groenzone. Losstaand van het hoofdgebouw wordt een bijgebouw ontworpen waarin zich de fietsenstalling en de gezamelijke afvalberging bevindt. Dit volume wordt tegen het garagevolume van de buur voorzien en past zich op die manier mooi in in zijn omgeving. 

collectief

Locatie: Westmalle

Jaar: 2023