aid-logo-1588061136

Kapelanie

In 2000 verwierven we de oude vervallen 'Kapelanie' van het heilig kruis, voormalige huis van de kapelaan, gelegen in het dorpscentrum van Westmalle. De Kapelanie is een beschermd monument uit 1668. Het gebouw is een stille getuige van de sobere dorpskernontwikkeling in de regio  Kempen, die achtereenvolgens dienst deed als onderpastorie en basisschool. 

Met de restauratie hebben we een aantal eigentijdse ingrepen gedaan om meer licht en ruimte te krijgen,in samenspraak met monumentenzorg. De glasaanvullingen in de achtergevel zijn zowel qua detaillering als materialiteit volledig geïntegreerd. Zo kreeg het gebouw niet alleen een herwaardering van de gevels maar ook een verantwoorde toevoeging voor een prettige beleving van het gebouw in de komende eeuw. 

In 2019 bouwden we naast het oorspronkelijke gebouw een eigentijdse vleugel: een gestileerd archetype van een schuur. Het nieuwe gebouw is volledig houtskeletbouw. Een kleine verbindingszone biedt de mogelijkheid om de twee volumes te scheiden, waardoor de gebouwen in de toekomst multifunctioneel kunnen worden gebruikt. Qua materialisatie hebben we gekozen voor natuurlijke materialen die een patina hebben met de sobere en warme tinten van de bestaande Kapelanie. 

De nieuwe vleugel is bekleed met zwart gebeitst hout en voorzien van stalen raamkozijnen voor natuurlijke ventilatie en daglicht. De schuur is architectonisch ondergeschikt aan het aangrenzende historische volume en werd qua inplanting ook een halve meter lager ontworpen, voor een subtiele integratie in de tuin. Aan de binnenkant dienen de raamopeningen ook als bank. 

Leemafwerking aan de binnenzijde zorgen voor een natuurlijke vochtregulatie, geluiddempende en warmte regulerende eigenschappen. 

Het concept voor de open flex werkplekken wordt bepaald door het ontwerp van de boekenkasten, hoog genoeg om een ​​besloten ruimte te bieden bij het werken aan het bureau en laag genoeg om een ​​sociale sfeer op kantoor te behouden.

'A goal without a plan is just a wish' Antoine de Saint Exupéry

commercieel

Locatie: Malle

Jaar: 2016 - 2017

Fotography: LucidLucid