aid-logo-1588061136

PSA Brussel

In 2015, na de aankoop van de historische Citroën garage in de Place de l’Yser door de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting van het Brussels Hoofdstedelijk gewest, werden de activiteiten van Citroën verplaatst naar de nieuwe ontwikkelingssite van Tour & Taxis in een nieuw integratieproject van de PSA Groep samen met de Peugeot en DS merken.

Het nieuwe bouwproject ligt aan de Avenue du Port, achter de site van Tour & Taxis. Het project is het eerste in de nieuwe ontwikkeling van de Tact site, tussen de Tour & Taxi gebouwen en de Tir site, naar plan van Bas Smets.

Het project heeft een uitgesproken hoge architecturale kwaliteit. De gevels zijn afgestemd op de naburige gebouwen en vormen straatgevels door ze dicht aan de straatzijde te plaatsen. De variatie van de betonstructuur in kolommen markeert de ingang voor cliënteel met een open doorgang die leidt naar een interne binnenplaats, waardoor de auto’s geparkeerd kunnen worden uit het zicht van de straat.

Het leidende concept is een ‘ommuurde openlucht showroom’. Het volledige project is   

omgeven door muren die de omgeving afbakenen en alle verkeer en geparkeerde auto’s beperken tot de binnenplaats. Het gebouw heeft een massieve tektonische uitdrukking die gematerialiseerd wordt door een structuur van betonnen kolommen en balken aan de publieke kant, in dewelke de aparte merktekens zijn geïntegreerd, terwijl langs de technishe en logistieke kant de architectuur zichzelf voordoet als meer gesloten.

Het complex is ontworpen om de maximale flexibiliteit voor de verschillende merken te waarborgen. De aandacht voor de architectuur van het nieuwe gebouw gaat verder dan de standaard vereisten van Peugeot, omdat de nabijheid aan het Tour & Taxis gebouw een andere aanpak verlangde voor haar uitstraling.

Duurzaamheid is een drijfveer geweest in het ontwerp, zoals regenwater recuperatie voor car-wash en toiletten, groene daken, fotovoltaïsche panelen en een water doorlatende parking met groene ruimten ontwikkeld in samenwerking met het landschapsbureau Plant en Houtgoed. 

commercieel

Locatie: Brussel

Jaar: 2015

Fotografie: LucidLucid