Restauratie gemeentehuis
De bouwgeschiedenis van het oud gemeentehuis van Wuustwezel gaat in z’n huidige vorm terug tot begin 19de eeuw. De bouw van het pand werd aanbesteed in 1829. Een woelige periode, ten gevolge van de Belgische revolutie, legde de werken even stil en enkel de gevangenis op de benedenverdieping werd voltooid. Enkele jaren later wordt het gebouw, ondermeer met subsidies van de gemeente, verder afgewerkt en kon “het nieuwe gemeentehuis en gevangenhuis” eindelijk in gebruik genomen worden. In zijn huidige verschijningsvorm is het pand dus merendeels 180 jaar oud.
Na een minutieuze restauratie straalt het pand terug zijn grandeur uit. Gevels en grote structuren werden gerestaureerd, alsook het dak en de ramen.
De circulatie werd helder en open gemaakt door een houten draaitrap die de verdiepingen verbindt. De volledige zolder werd geïsoleerd, en voorzien van extra ramen en zichten. Bijzondere zorg is besteed aan een duurzame restauratie met volledig vernieuwde technieken. In eerste instantie is het gebouw voorzien om dienst te doen als kantoor of handelsruimte, maar met de technieken is ook rekening gehouden om eventueel wonen mogelijk te maken.
Voor de afwerking gebruikten we natuurlijke en authentieke materialen, die hedendaags geherinterpreteerd werden. (Belgische blauwe hardsteen, terracotta tegels, minerale verven, handgemaakt smeedwerk,…) Vandaag is het pand een opgeblonken pareltje, dat straalt in de dorpskern van Wuustwezel.
commercieel
Locatie: Wuustwezel
Jaar: 2016 - 2017