aid-logo-1588061136

restauratie Radt Van Avonturen

De bouwgeschiedenis van ‘het Groot Radt van Avonturen’ gaat in z’n huidige vorm terug tot in de 16de eeuw. Antwerpen barste uit z’n voegen en was een wereldstad die floreerde. Ten gevolge van de Spaanse Furie in 1576 brandde met het stadhuis ook een groot gedeelte van de wijk in de historische stadskern af. Hierbij ook het oorspronkelijke middeleeuwse pand. Onmiddellijk na de brand in 1579 werd de woning met winkel terug opgebouwd. De huidige verschijningsvorm van het pand is dus merendeels ongeveer 450 jaar oud.

Na een minutieuze restauratie van 2 jaar, straalt het groot radt van avonturen terug zijn grandeur uit. Gevels en grote structuren werden gerestaureerd, alsook het dak en de ramen. De indeling werd echter aangepast naar hedendaagse behoeften. 


Geselecteerd als finalist van het erfgoedjuweel 2021! Uiteraard rekenen we op jullie om deze nominatie te verzilveren.  Stemmen kan via deze LINK tot en met 14 september. Duizend maal dank & stay tuned!  


Zo werd elke verdieping een individueel compacte leefruimte, inclusief keukentje met was en doucheruimte, bereikbaar via een betonnen spiltrap (knipoog naar de oorspronkelijke trap in het pand). Bijzondere zorg is besteed aan een duurzame restauratie met volledig vernieuwde technieken. Het pand werd zeer goed geïsoleerd.

Voor de afwerking gebruikten we natuurlijke en authentieke materialen, die hedendaags geherinterpreteerd werden. (belgische blauwe hardsteen, minerale gietvloeren, minerale verven, massief schrijnwerk, handgemaakt smeedwerk,…)

Vandaag is het pand een opgeblonken pareltje in het historische hart van Antwerpen.

collectief / commercieel

Locatie: Antwerpen

Jaar: 2019