aid-logo-1588061136

De Secretaris

Het woonproject 'De Secretaris', gelegen aan de Antwerpsesteenweg in Malle, past zich volledig in in zijn omgeving. We trachten ook in dit project bij te dragen aan een toekomstbestendige dorpse architectuur, door de versterking van de dorpskern met genereuse gebouwen. 

Subtiele terugsprongen en volumeverschuivingen geven het gebouw een vanzelfsprekendheid in zijn context. Vooraan wordt het gebouw naar achter verschoven om plaats te maken voor een rustplek langsheen de drukke steenweg. Aan de zijkant wordt een overwelfde waterloop opnieuw geopend aan de rand van het terrein. Achteraan wordt een grote gemeenschappelijke tuin voorzien. 

De grote helling in het terrein zetten we in om geen ondergrondse parking te moeten voorzien maar aan de hand van splitlevels de parking op een natuurlijke manier achteraan onder het gebouw te schuiven.

Deze ruimte kan op deze manier ook makkelijk gebruikt worden als collectieve overdekte buitenruimte bij de gemeenschappelijke tuin.

Het gebouw krijgt een commerciĆ«le ruimte aan de straatzijde en 9 compacte en betaalbare appartementen op de verdiepingen. De hoekappartementen worden telkens georganiseerd rond de centrale eetkamer. Compacte inpandige terrassen worden geoptimaliseerd door de borstwering vorm te geven als zitbank. 

Alle technieken in het gebouw zijn collectief voorzien (warmptepomp + ventilatie) en elk appartement krijgt een eigen ondergrondse berging. 


collectief / commercieel

Location: Malle

Year: 2019-2021

Photography: LucidLucid