aid-logo-1588061136

Witte Lelie

Het is altijd boeiend als een plek een verhaal heeft...

Al voor 1900 stond hier een belangrijke herberg, bij de hoofdhalte van de tram. Tot 1886 kon je er zelfs de postkoets naar Brecht nemen. Het was dus een plek van ontmoeting in het dorp.

gewaardeerd tot ‘Hotel De Kroon’ en later omgedoopt tot Hotel De Witte Lelie. Toen de rechterbuur werd afgebroken om een doorgang te maken naar de achterliggende supermarkt, bleef een blinde wachtgevel het straatbeeld typeren. 

Met het nieuwe woonproject refereren we naar het volume van De Witte Lelie, maar we grijpen de kans om de straat om te plooien. Op die manier kunnen we niet alleen verdichten maar ook het achterliggende groengebied in het straatbeeld brengen. 

De gaping die de functionele toegangsweg naar de supermarkt geslagen had, wordt nu een langgerekt plein met bomen, een onmoetingsplek op maat van het dorp, als uitnodiging naar de groene omgeving. 

Aan de straatzijde is er ruimte voor een commerciële invulling maar aan het plein grenzen woongelegenheden om huiselijkheid toe te voegen. Hier mag je parkeren, maar met respect voor de bewoners.

Een roodbruine, lokale baksteen, ton-sur-ton tegelpannen, houten ramen, een net-iets-andere leuning, balkons, tegeltuintjes,.... versterken de woonidentiteit van deze plek en helpen zo mee om het tempo te vertragen en een stukje dorpsheid te herwinnen.

collectief / commercieel

Locatie: Malle

Jaar: 2019

Visualisaties: InFunctieVan

Fotografie: /